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Disclosures and Occupancy Agreement 

Required Written Disclosures  

The community owner/operator must disclose, in writing, all conditions of 

occupancy to: prospective tenants; any existing tenants whose current tenancy is 

being amended, renewed or extended; and approved subtenants. The required 

written disclosures include, at a minimum, the following:  

• the amount of rent;  

 a list of usual charges, fees, and fines (if you request it, you must also be given 

a statement of charges, fees, and fines over the past 12 months, and an 

estimate for the next 12 months);  

• the proposed terms of occupancy;  

• the names and address of all owners and operators of the community (if the 

community is owned by a corporation or other entity, you must be given the 

names and addresses of the principal beneficial owners of the corporation);  

• the community rules;  

• the size and location of the manufactured homesite, including any known 

defects;  

• a description of the common areas and facilities, with any restrictions on their 

use; and  

• a verbatim copy of the “Important Notice Required By Law” set forth in M.G.L. 

c. 140, § 32P (Appendix C).  

These written disclosures must be signed and delivered to residents at least 72 

hours before the signing of any occupancy agreement or the beginning of the new 

occupancy.30 940 C.M.R. 10.03(4). 

Your Written Occupancy Agreement  

a. What is an Occupancy Agreement? An occupancy agreement is different from 

the community rules, which are discussed below. In essence, an occupancy 

agreement is any written agreement between you and your community 

owner/operator that sets out both parties’ rights and responsibilities. It can 
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take the form of a lease or it can be an entirely separate document addressing 

the terms of your occupancy other than rent and when your tenancy ends.  

b. Prohibited Provisions. There are limitations on what your community 

owner/operator may legally include in your occupancy agreement, such as:  

• Your agreement cannot contain any provision that conflicts with any 

provision of the Act or the Attorney General’s Regulations. 940 C.M.R. 

10.02(2). Thus, you cannot be required to give up any of your legal benefits 

or protections, and any such provision is unenforceable. 

• If your agreement provides that your community owner/operator can 

recover attorneys’ fees and expenses from you for a violation of the 

occupancy agreement, then it must also provide that you may recover your 

attorneys’ fees and expenses from the community owner/operator if you 

should prevail in a legal dispute between you. 940 C.M.R. 10.03(2)(j).  

• The occupancy agreement cannot require you to maintain insurance, unless 

it is available at reasonable rates. M.G.L. c. 140, § 32L(3); 940 C.M.R. 

10.03(9)(a).31  

• The occupancy agreement cannot impose liability on you without regard to 

whether you are at fault. 940 C.M.R. 10.03(9)(b). For example, if someone 

is injured on your lot by a falling tree branch, your community 

owner/operator cannot shift all potential liability to you in the occupancy 

agreement.  

• Your occupancy agreement may not include any restriction that is 

unreasonable, unfair or unconscionable. 940 C.M.R. 10.02(1). This broad 

provision effectively prevents your community owner/operator from 

imposing in your occupancy agreement any requirement that he or she 

could not impose in the community rules.  

c. No Unilateral Changes. An occupancy agreement cannot be changed during 

the period specified in the agreement, unless you and your community 

owner/operator both agree to do so. During the period of the agreement, your 

community owner/operator may not change your agreement about rent, 

impose a new fee or fine, or change any other terms or conditions of your 

tenancy (e.g. switching your heating fuel from oil to natural gas or vice versa) 
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except to the extent specifically provided either in the occupancy agreement 

or under any applicable local rent control law. 940 C.M.R. 10.02(8). 


